Leoš Prokeš

Svatba nebo peníze?

12. 10. 2017 11:54:07
Svatba z rozumu", tak se často pojmenovávaly sňatky v minulosti. Dnes to však neplatí, dokonce by se dalo říct , že dnes musí být svatba jen a jen z lásky.

Důvodem je to, že se složením manželského slibu ošidíte o spousty peněz v podobě příspěvků a přídavků. Nenazval bych to jakousi vypočítavostí či podvodem. Je to cesta tzv. "manželství bez papíru", po které se lidé vydávají v rámci rodinného života s možností lepšího životního stylu. Tuto cestu nastavila naše vláda.

V České republice jsou na oko rozvedená manželství, kdy důvodem rozvodu byla právě možnost čerpání příspěvků a sociálních dávek, díky kterým si rodiny vylepšily svůj rozpočet a žijí v důstojnějších podmínkách. Naopak tradiční manželství mnohdy vede k zadlužení a následné hádky a rozpory ohledně financí.


Ze svého okolí znám rodiny, které vytváří stejné hodnoty bez oddacího listu. O sňatku rodiče dětí v těchto rodinách ani neuvažují. Důvody jsou různé. Např. otec rodiny pracuje jako OSVČ s měsíčním příjmem cca 25.000,- Kč. Matka je v domácnosti, pobírá přídavky na děti, sociální příplatek, rodičovský příspěvek a samozřejmě i příspěvek na bydlení. Měsíčně se částka pohybuje okolo cca 15.650,-Kč. Je to podvod? Ani bych neřekl. Je to posvěcená cesta, kterou se může vydat každý z nás za cenu toho, že nebudeme oficiálně manželé do doby než dojde k udání nebo kontrole z úřadu. Ale i dokazování úřadu není vždy 100% jistota, která vede k vyřešení situace.

Pokud by stát zavedl novomanželské půjčky, jak tomu bylo v minulosti, dětské jesle, příspěvky na bydlení s podmínkou pouze pro novomanžele, bylo by to řešením. Místo toho se jen slibuje populistickými hesly, jako je podpora rodiny. Ovšem pod takovým heslem si může každý představit něco jiného.

Žijeme v 21.století a je zvrácené takto řešit banální a samozřejmou věc, jako je tradiční rodina. Stydím se za naše zákonodárce , kteří jistě dokáží zabezpečit svoje rodiny a řeší pouze další dotační fondy. Ty však nevyřeší skutečnost, že vymíráme jako svobodní lidé.

Autor: Leoš Prokeš | karma: 15.94 | přečteno: 458 ×
Poslední články autora